Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan onze website plezieriger te maken. Meer informatie

Technisch inzicht: interview met een wereldwijde specialist op het gebied van oliën

Wij spraken met onze Senior Technical Adviser om meer te weten te komen over de toenemende complexiteit van motoren, strengere emissievoorschriften en de druk van OEM's om nieuwe producten nog sneller te maken.

Corporate

Technisch inzicht: interview met een wereldwijde specialist op het gebied van oliën

Ivan Roekens is de Senior Technical Adviser bij Wolf Oil Corporation. Toen hij 20 jaar geleden begon als laboratoriumtechnicus, had het bedrijf net iets meer dan 400 producten. Tegenwoordig nadert dat aantal de 700. We spraken met Ivan om meer te weten te komen over de toenemende complexiteit van motoren, strengere emissievoorschriften en de druk van OEM's om nieuwe producten nog sneller te maken.

Wat is de grootste verandering die u ziet als olie- en smeermiddelenspecialist?

Motoren veranderen snel, en vanwege de steeds hogere vermogens moeten smeermiddelen bestand zijn tegen meer belasting, afschuiving, hogere temperaturen en extreme druk. De oliën moeten robuuster zijn, wat betekent dat de juiste additieven essentieel zijn, met de juiste samenstellingen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de emissievoorschriften die druk uitoefenen op OEM's om hun motoren en nabehandelingsapparatuur aan te passen. Natuurlijk, meer verscheidenheid in motoren betekent meer keuze voor de consument, maar het betekent ook een toename van het aantal oliën dat wij produceren, en die verscheidenheid kan het weer lastig maken voor garagehouders. 

Producten worden op maat gemaakt, en nieuwe motoroliën worden steeds sneller gespecificeerd dan voorheen. Als oliefabrikant moeten wij heel snel kunnen schakelen en deze nieuwe producten snel op de markt brengen. De levenscyclus van een typische olie is tegenwoordig veel korter, met OEM-specificaties die misschien 3, 4, 5 jaar gelden. Minder dan 20 jaar geleden waren die specificaties misschien wel 10, 15 of 20 jaar geldig. 

"Meer verscheidenheid in motoren betekent meer keuze voor de consument, maar het betekent ook een toename van het aantal oliën dat wij produceren, en die verscheidenheid kan het weer lastig maken voor garagehouders."

Ivan Roekens - Senior Technical Adviser

Hoe komen bedrijven als Wolf Oil Corporation tegemoet aan die veranderingen?

Onze organisatie heeft een unieke samenwerking met leveranciers van additieven, die motoren op de testbank testen, oxidatietesten uitvoeren, en zelfs praktijktesten verrichten voor sommige OEM's. Wij werken samen met deze leveranciers en hebben rechtstreeks toegang tot de nieuwste technologieën en samenstellingen, zodat we snel de juiste specificaties kunnen geven. 

We hebben ook veel geïnvesteerd in onze mensen, en hebben onlangs circa 80 nieuwe mensen aangenomen. Er is speciale aandacht besteed aan het werven van technische mensen, bijv. een nieuw laboratoriummanager, nieuwe laboratoriumtechnici, -coördinators en -beheerders, R&D-manager en zelfs een afdeling Nieuwe producten. Daarnaast is er ook een Product Technical Knowledge Center is opgericht. Dit is allemaal gericht op het vergroten van ons vermogen om te reageren op de snelle veranderingen die we elke dag zien. 


Het aantal verschillende oliën blijft stijgen - hoe helpt u garages bij het inkopen van de juiste olie?

Wij willen het potentieel van de garages maximaliseren; wij zijn dus echt gericht op het creëren van een win-winsituatie voor iedereen. Wij leggen grote nadruk op ervaring en marktgegevens, en wij verzamelen marktinformatie in de meer dan 90 landen waarin wij werken. Vanuit onze divisies in Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Dubai en China weten we precies wat er in de markt speelt, en wij kunnen gegevens verzamelen voor prognoses voor onze bestaande klanten en distributeurs. Die distributeur- en marktanalyses helpen ons ontdekken wat de typische behoeften van de klant zijn bij lokale garages, in termen van autotypes, leeftijd, etc. Hiermee kunnen we aanbevelingen doen voor een oliekast voor de garages, met de verschillende soorten olie die zij het meest waarschijnlijk nodig hebben. Onze centra en distributienetwerken beschikken continu over de meest gebruikte oliën en de oliën die worden gefabriceerd voor nieuwere motoren.

"Monteurs en garagehouders zijn allemaal bekend met de problemen die een verkeerde olie kan veroorzaken, dus wij richten ons op het fabriceren van de juiste olie die nog beter is dan de specificaties."

Ivan Roekens - Senior Technical Adviser

Wat is het risico van het gebruik van de verkeerde olie, bijvoorbeeld een niet door de OEM goedgekeurd product?

Het hangt natuurlijk af van wat je gebruikt, maar het heeft vooral een negatief effect op de oxidatie en het verversingsinterval en brengt een mogelijke incompatibiliteit met nabehandelingsapparatuur met zich mee. Monteurs en garagehouders zijn allemaal bekend met de problemen die een verkeerde olie kan veroorzaken, dus wij richten ons op het fabriceren van de juiste olie die nog beter is dan de specificaties. Ik kan niet spreken voor onze concurrenten, maar waar ik 100% zeker van ben, is dat OEM-goedgekeurde producten van Wolf Oil zijn gefabriceerd om de OEM-specificaties te overtreffen. De OEM's leggen ons gedetailleerde normen op, wij verhogen die normen en zorgen vervolgens dat wij altijd boven de norm presteren. Dit wordt gestaafd door motortesten, testen op de testbank en voor sommige OEM's ook testen in praktijk. Hierdoor zorgen wij voor zekerheid, die gedurende de volledige verversingsintervallen van onze OEM-goedgekeurde oliën wordt gehandhaafd. 


Dat is geen marketingclaim. Het is gewoon wat wij doen. 

Wolf Oil Corporation mengt duurzaamheid en racen in een nieuwe samenwerking met duits endurance team

Wolf Oil Corporation stelt een nieuwe samenwerking voor met een  uniek duurzaam raceteam, Four Motors.

Lees meer

Gesprekken over vloeistof

Helga Laporte, Global Product Manager, en Philippe Verellen, Managing Director bespreken de toekomst van de smeermiddelenmarkt en de weg ernaartoe.

Lees meer

Titel Onze weg naar de Automechanika Frankfurt 2018

Wolf Oil Corporation neemt sinds 2012 deel aan de Automechanika. Aanvankelijk met slechts een kleine delegatie van drie personen, een kleine stand en nauwelijks genoeg ruimte om aan de interesse in ons bedrijf te kunnen voldoen. Sindsdien zijn de dingen veranderd.

Lees meer